No comments yet

Kézművesség a Könyvtárban

Február elejétől kezdődően minden csütörtök délután szorgos kezek készítenek különféle alkotásokat a Könyvtárban. Az iskola osztályai felváltva járnak ide, hogy kreatívan eltöltsenek egy-egy délutánt. Készültek már itt farsangi álarcok, március 15-re kokárdák, huszárcsákók, párták, a negyedikesek megtanulták a körmönfonást. Csuhéból, dióból nyuszik, filc anyagból, gyöngyökből, színes szalagokból mutatós tojások, ajtódíszek születtek.

Elsődlegesen a természetes anyagokkal történő tárgyalkotás megismertetése, kipróbálása a cél, mint pl. csuhéból, nemezből, gyapjúból, agyagból, gyöngyökből, termésekből, de próbálunk szépet létrehozni különféle papírokból, textilekből, műanyagból is. A szövés, fonás, gyöngyfűzés, gyöngyszövés, nemezelés, mára már elfeledett tevékenységek, hasznos lehet megismerésük, betekintést kapunk általa a népi hagyományok világába, a tevékenységek közben fejlődik a figyelem, a kitartás, a finom mozgások, a szépérzék. A tematika felépítésénél a jeles napokat, ünnepeket és az évszakokat vettem alapul. Most a tojásfestés több technikáját próbáljuk ki: a tojás berzselést és a festett tojás karcolással (maratással), történő díszítést.

Minden kézműves tevékenységhez kedvet érző gyermeket és felnőttet bátorítok ezúton is, hogy jöjjön, vegyen részt ezeken a foglalkozásokon !  / Plakátokon adunk erről tájékoztatást. /

Kerekes Andrásné

Post a comment