No comments yet

A karácsonyi ünnepek közeledtével tegyünk azért, hogy az ünnep szép, békés és meghitt legyen!

Az ünnepi időszak tűzeseteinek kiváltó oka leggyakrabban az, hogy az égő mécseseket, gyertyákat, csillagszórókat a száraz fenyőfa vagy gyúlékony anyag közelében helyezik el. A keletkező lángok a különböző textíliákon, függönyön, éghető anyagokon keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Az adventkor használatos koszorún és a fenyőfákon (karácsonyfákon) elhelyezett gyertyák, csillagszórók szintén nagy odafigyelést igényelnek. A díszítés során elhelyezett gyertyákat, csillagszórókat csak felügyelet mellett égessük, mielőtt a helyiségből kimegyünk, azokat oltsuk el!

A lakástüzek, illetve az azokból fakadó tragédiák elkerülhetőek a meggyújtott gyertyák, csillagszórók helyének körültekintő megválasztásával. Az adventi koszorúk esetében fontos éghetetlen anyagú alátétet használni, ezzel ugyanis megakadályozható, hogy a mécses, vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét. Célszerű az adventi koszorúk és fenyőfák közeléből minden gyúlékony anyagot eltávolítani, emellett figyelni kell arra is, hogy a mécsest, gyertyát, csillagszórót stabil helyre rakjuk, hogy ne dőlhessen fel, és ne eshessen le.

Ha mégis bekövetkezik a baj, azonnal hívjuk a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös  hívószámon, vagy a 112-es segélyhívó vonalon!

Karcag, 2014. december 01.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Karcagi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége

Post a comment