No comments yet

Mézes reggeli a szőlősi iskolában…

 Hazánk tavaly csatlakozott a szlovén méztermelők érdekes kezdeményezéséhez, mellyel a méhészet, a mézfogyasztás az egészséges életmód népszerűsítését tűzték ki célul. Az első év kedvező tapasztalatai alapján a Földművelésügyi Minisztérium és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület közös felhívására az iskola, az önkormányzat és  a helyi  méhész egyesület november 20-án egy egész délelőttöt betöltő programot szervezett. Az iskolás gyerekeket reggel mézes-vajas kalács és mézes tea várta. A nyolcórai csengetés után a gyerekek rajzaival díszített tornateremben Kerekes András polgármester köszöntötte a kilenc iskola csapatait, és megnyitotta az érdekes, mozgalmas sportversenyt. Közben már a tantermekben elkezdődött a kézműves foglakozás és a mézeskalácssütés. Az udvari sátorban kis kiállítás keretében ismerkedtek a méhészek eszközeivel, megkóstolhatták a mézkülönlegességeket és Remek István, Gazdag László és felesége válaszolt a kérdésekre. Akik figyelmesen vettek részt a programokban és otthon megnézték a méhek életéről, a mezőgazdaságban és környezetvédelemben betöltött szerepükről készült DVD-t, azoknak sikerült a feladatlap kitöltése is.
A sporteredmények és a feladatlapokra kapott pontszámok alapján az összetett versenyt a tomajmononostorai gyerekek nyerték, második helyezést ért el Tiszaörs csapata, harmadik helyezett lett Tiszagyenda csapata.
A rajzpályázat keretében három, a méhekkel kapcsolatos irodalmi alkotáshoz lehetett illusztrációt készíteni. A téma felkeltette a tanulók érdeklődését, mert szinte az egész tornatermet rajzok díszítették.

A rajzpályázat eredményei:

1. kategória: Az 1-2. osztályosok Garay János: A méhecske c. versét illusztrálták.
1. Eszenyi Éva 2. osztályos  (Tiszaszentimre)
2. Botos Zsófia 2. osztályos (Tiszafüred)
3. Zsiga Elizabet 2. osztályos ( Tiszafüred)

2. kategória: A 3-6. osztályosok Milne: Micimackó c. művének szövegrészletét illusztrálták.
1. Orsó Noémi 5. osztályos (Tiszagyenda)
2. Ragályi Laura 4. osztályos (Tiszafüred)
3. Czinege Annamária 3. osztályos (Nagyiván)

3. kategória: A 7-8. osztályosok Arany János: A méh románca c. versét illusztrálták.
1. Kiss Eszter  8. osztályos (Tiszafüred)
2. Baranyi Dominika 7. osztályos (Tiszagyenda)
3. Lájer Norbert 8. osztályos (Tiszafüred)

A rendezvényt dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter zárta, kiosztotta a jutalmakat és az emléklapokat, majd helyi méhészekkel elbeszélgetett a méhészet jelenlegi helyzetéről.
A híradásokból tudható, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében ezen a napon további 21 iskola 4830 tanulója fogyasztott mézes-vajas kenyeret reggelire.

Post a comment