No comments yet

“Áldom drága hazámat…”

"Áldom drága hazámat..."Ragyogó napsütéssel köszöntött be a nemzeti ünnepünk… Már korra reggel gyerekek és szüleik igyekeztek az ízlésesen feldíszített tornaterembe. A köszöntő és a Himnusz elhangzása után Kerekes András polgármester méltatta legnagyobb nemzeti ünnepünk – Március 15. – jelentőségét. Ünnepi beszéde első részében hosszan sorolta azoknak a neveit, akik tollal és karddal írták 19. századi történelmünk dicső napjait: Batthyány, Kossuth, Deák, Széchenyi a politikusok, Perczel, Görgey, Bem a hadvezérek, Petőfi, Jókai, Vasvári a „márciusi ifjak” hősök voltak, ami hőseink, akik szembenéztek a halállal, de egy pillanatra sem rendültek meg. ők azok, akikre mindig emlékezni fogunk.
Az ünnepi beszéd további részében a dicsőséges forradalmat követő szabadságharc küzdelmeire, győztes csatáira emlékezett a szónok: Pákozd, Piski, Nagyszeben, Tápióbicske stb. majd a tragikus vég – Világos – zárta sort. De talán nincs is olyan hely a hazában, amely ne hozott volna áldozatot a függetlenségért folytatott küzdelemben. És legvégül Arad, ahol 13 tábornok esett áldozatául a példátlan megtorlásnak. Idézte egy kivégzett utolsó szavait: Áldom drága hazámat, s kívánom mielőbb szabad és szerencsés legyen!
A folytatásként az óvodások és az iskolások színvonalas műsorral köszöntötték az ünnepet. Énekkel, tánccal, jelenetekkel, szavalatokkal emlékeztették a jelenlévőket az 1848-as forradalomra és szabadságharcra.
Az ünnepség a kopjafánál folytatódott, Szegedi Ferenc tanuló felolvasta a 12 pontot, majd a megjelentek képviselői koszorúkat és zászlókat helyzetek el az emlékhelyen. A Tiszafüredi Ifjúsági Fúvós zenekar kvintettjének közreműködésével a Szózat zárta a bensőséges ünnepséget.

Az ünnepségről készült fotókat Gönczi Ágnes és Oláh Vince készítette.

Post a comment