No comments yet

2008. március 15. Éljen a magyar szabadság, éljen a haza

2008. március 15. Éljen a magyar szabadság, éljen a hazaAz idén – rendhagyó módon – már március 14-én tisztelegtünk a 160 éve történt események előtt. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékének felelevenítése pénteken a Polgármesteri Hivatal előtti parkban Kerekes András polgármester ünnepi beszédével kezdődött.
Beszédében hangsúlyozta, hogy kivételes szép örökség jutott nekünk magyaroknak osztályrészül, hiszen szabadságharcunk az európai történelem egyik legfényesebb, legragyogóbb pillanata volt. Történelmünknek az a fejezete, amikor az ország – hosszú évszázadok óta először – önerejéből, saját területén európai színvonalú hadsereget szervezett. Ezt bizonyítja 1949 tavasza, mert ezekben a hetekben, hónapokban valóban győzött a szabadságharc. Amit mi magyarok elértük, azt Európa nemzeteinek nem sikerült: a szabadságot, függetlenséget.
Az ünnepi beszédet az óvodások „katonás” műsora követte Boros Lászlóné és Kiss Bálintné óvónők „vezényletével”. Kézzel festett zászlóikkal díszítették a kopjafa környékét.
2008. március 15.Ünnepségünk az általános iskolások szereplésével folytatódott – az alsó tagozatos tanítói munkaközösség forgatókönyve alapján – Jóvér Kálmánné tanítónő irányításával. Versekkel, dalokkal, zenei aláfestéssel, és tánccal elevenítették fel az 1848-49-es események sorát, igazi lelkesedéssel, az ünnephez méltó módon. A szép műsor után Varga Mihály országgyűlési képviselő emlékezett a márciusi ifjakra, majd koszorút helyezett el a kopjafánál. Heltai Jenő nemes emberi értékekről szóló Szabadság c. versét Szabóné Szegedi Edit tanárnő szavalta el. Az ünnepség zárásaként koszorút helyeztek el: a települési és a cigány önkormányzat, a református és a katolikus egyház, a Baranta csoport, az általános iskola és a diákönkormányzat képviselői a virágokkal és a nemzeti színű zászlókkal díszített kopjafánál.
Tolvaj Lászlóné
A fotókat Kerekes Andrásné és Muliter Judit készítette.

Post a comment