No comments yet

Vigyázzunk a szén-monoxiddal!

Ne adjunk esélyt a csendes gyilkosnak! Közeleg a fűtési szezon, még a fűtőberendezések beüzemelése előtt vizsgáltassuk felül a kályhákat, konvektorokat, kazánokat!

Az elmúlt téli-tavaszi időszakban (2014. január 1-től) összesen 15 riasztás érkezett a Jász-Nagykun-Szolnok megyei műveletirányításra szén-monoxid gyanúja miatt, kizárólag lakóépületekből, lakásokból jelezték, hogy szén-monoxid jelenlétére gyanakodnak. Az esetek többségében a jelzőberendezés riasztott, de volt, ahol rosszullétre panaszkodtak a lakók. Mindössze egy ember került kórházba ténylegesen szén-monoxid mérgezés gyanújával, Karcagon, halálos baleset szerencsére nem történt. A legtöbb riasztás munkaidő után, este érkezett, jellemzően ilyenkor van otthon a család, és ekkor üzemelik be a konyhai elszívókat, fűtőberendezéseket, bojlereket.

Megyei Tűzmegelőzési Bizottság arra figyelmeztet, hogy még a fűtési szezon előtt szakemberrel is vizsgáltassuk felül a fűtő, tüzelő berendezéseket!

Tartsunk be néhány egyszerű szabály!

A köznyelvben „csendes gyilkosnak” nevezett szén-monoxid veszélyessége abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, szervezetre gyakorolt hatásai (rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság) könnyen összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel. Ez a gáz a beltérben leggyakrabban előforduló toxikus gáz, amely meggátolja a véráramban az oxigén szállítását.

Fontos azonban tudni, hogy a természetes szellőzésre minden lakótérben szükség van. Ezért már a nyílászáró kiválasztásánál figyeljünk a beépített szellőzőkre, de a legfontosabb, hogy rendszeresen gondoskodjunk friss levegőről otthonunkban.

Az időszakos és kötelező felülvizsgálatok, ellenőrzések elvégzését is bízzuk megfelelő szakképesítéssel rendelkező emberre. Tegyük lehetővé a kéményseprők rendszeres ellenőrzését, és a feltárt hiányosságok megszüntetéséről a lehető legrövidebb időn belül gondoskodjunk.
A szén-monoxid-mérgezés megelőzésének hatékony kiegészítő eszköze a megfelelően működő érzékelő berendezés. Elhelyezése és használata előtt mindig figyelmesen olvassuk el a csatolt tájékoztatókat, útmutatókat. Baj esetén azonnal hívjuk a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon!

Post a comment