No comments yet

Vigyázzunk a gyermekekre!

Hamarosan beköszönt a várva várt nyári szünidő! A balesetek, sérülések elkerülése érdekében nem árt betartani egy-két óvintézkedést! Felhívjuk a gyermekek és a szülők figyelmét arra, hogy kis odafigyeléssel elkerülhetők a tragédiák!

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az elmúlt egy évben egyszer kérték a tűzoltók segítségét egy vízben eltűnt kisfiú kereséséhez. A közelmúltban viszont országosan is több, tragédiával végződött esetről hallottunk, éppen ezért figyelmeztetjük az érintetteket, hogy tartsák be a szükséges óvintézkedéseket otthonukban és a szabadban is!

Szélsőséges helyzetet teremthetnek a nyári viharok, hirtelen érkező zivatarok. Tanácsos ilyenkor kihúzni az elektromos berendezések dugaszait, kikapcsolni a légkondicionálót, és nem tanácsos fürödni sem! (A vízvezeték-hálózat és a fürdőszoba-berendezések vezetik az elektromosságot.) Az ajtókat, ablakokat zárjuk be. Ne hagyjuk a kisgyermekeket, betegeket felügyelet nélkül, lehetőleg senki ne maradjon egyedül. Készüljünk fel áramszünetre (elemlámpa előkészítése).

Viharban, nyílt terepen senki ne álljon magas, magányosan álló fa alá. Ha csónakban van, vagy úszik, menjen a partra és keressen azonnal menedéket. Menjen távol mindentől, ami fémes – traktorok, mezőgazdasági berendezések, motorbicikli, kerékpár, stb.

Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltsék otthon, viszonylag hűvösben, akár elsötétített szobában! Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (például kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban! Ne hagyjunk az autóban vagy ablakokban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő sprayt és gázgyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak.

Fürödni csak kijelölt helyen, felügyelet mellett szabad, úszni nem tudók kerüljék a szabad vizeket!

Tanítsuk meg gyermekeinknek a segélyhívó számokat, a 112-es általános segélyhívó vonal használatát, és ne feledjük: tűz esetén hívják a 105-öt! A legfontosabb telefonszámokat mentsük el a gyermekek telefonkészülékeiben, vagy függesszük ki a lakásban több ponton, jól látható helyre!

Szolnok, 2015. 06. 11.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Post a comment